Matti Kattilakoski

Näin kirjoittaa KP-V:n juhlajulkaisu Kaustisen Pohjan-Veikot 1914-1984

Suunnistus

Suunnistusharrastus sai alkunsa Kaustisella jo 1930-luvulla. Karttojen puute vaikeutti alkuaikoina lajin harjoittelua ja kilpailujen järjestämistä. Palava innostus kaatoi kuitenkin esteet ja esimerkiksi Salonkylässä poistettiin tämä este erikoisella tavalla. Viime sodassa kaatunut lahjakas hiihtäjä- ja suunnistajanuorukainen Eino Kattilakoski teki suurtyön laatimalla itse kartan Salonkylän lähimaastosta monien työläiden askelparimittausten jälkeen. Työ, jonka vaikeutta ja laajuutta ei voi yliarvioida.

Siihen aikaan vilkkaasti toimineella suojeluskunnalla oli ensiarvoisen tärkeä osuus liikunnalla. ia suunnistus on aina ollut suomalaisen sotilaan kunniakas taito. Kaustisella harjoiteltiin yleisurheilua, hiihtoa ja myös suunnistusta suojeluskuntajärjestön riveissä. Alkusysäyksen suunnistukselle antoi siis suojeluskunta, silta laji laajeni vähitellen yhdeksi suosituimmista urheilumuodosta Kaustisella. Suunnistuksen keskipisteenä on ollut Salonkylä ja nimenomaan Kattilakosken suku. Kalkkien saavutusten luetteleminen veisi mittaamattoman tilan mutta erityisesti Matti Kattilakoski on osoittanut kuuluvansa maamme suunnistajien kärkikaartiin. Tätä menestystä on loistavasti tukenut pikkuveli Eero, joka on lisäksi kunnostautunut pitkien matkojen maantiejuoksijana.

Vuonna 1976 Matti Kattilakoski voitti hiihtosuunnistuksen Suomen mestaruuden. Samana vuonna hän edusti Suomea myös maaottelussa Ruotsia vastaan. Seuraavana vuonna Matti oli kolmas, ja myös silloin avautui maaottelupalkka. Vuonna 1980 oli Matti sm-hiihtosuunnistuksessa henkilökohtaisesti pronssilla 35-sarjassa. Samoin Matti kuului w. 1981 sm:n voittaneeseen KP-V:n joukkueeseen jossa suunnistivat lisäksi Heikki Pajukangas ja Markku Sillanpää. Yösuunnistuksessa tuli samana vuonna 35-sarjan Suomen mestaruus ja ylipitkällä matkalla hopeaa.

Vuonna 1982 Matti oli sm-kisoissa pronssilla ja kuului KP-V:n pronssijoukkueeseen 35-sarjan hiihtosuunnistusviestissä. Muut viestissä olivat Juha Viitasalo ja Markku Sillanpää. Vuonna 1983 sama viestijoukkue otti hopeaa kokoonpanolla Helkki Pajukangas, Juha Viitasalo ja Matti Kattilakoski. Hyvän kuvan Kattilakosken perheen innostuksesta ja menestyksestä kertoo vuoden 1969 Keski- Pohjanmaan paremmuustilasto: Miehet: 1) Matti Kattilakoski, M 20: 1) Eero Kattilakoski, M 18: 1) Juhani Kattilakoski N: MarjMatti Kattilakoskiatta Määttälä

Vaikka Matti Kattilakosken parhaat saavutukset ovat tulleet nimenomaan hiihtosuunnistuksessa, on myös kesällä tullut kovia tuloksia. Kesältä 1970 on Matin saavutuksena Kainuun rastiviikon voitto ja menestyminen Ruotsin kovissa kilpailuissa. sm-kisoissa on samalta kesältä neljäs tila pitkältä matkalta ja kahdeksas tila henkilökohtaisista sm-kilpailuista.

Eero Kattilakosken uran huippukohta on ollut vuosi 1975, jolloin Eero sijoittui sm- hiihtosuunnistuksissa neljänneksi ja oli mm-joukkueen varamies. Naisten puolella ovat Marjatta Määttälä ja Kalja Löfbacka hallinneet piirin naissuunnistuksen kärkeä pitkään. Piirinmestaruuksia on tullut parinkymmenen vuoden ajalta.

Matin saavutuksia tämän jälkeen:

 • 1986 Hiihtosuunnistusviesti kultaa H40 joukkueessa Matti Kattilakoski, Juha Viitasalo, Markku Sillanpää
 • 1996 Hiihtosuunnistusviesti pronssia H50 sama joukkue
 • 1997 Hopeaa sm-pitkät matkat H50
 • 1998 Kultaa sm-yö ja hopeaa sm-normaalimatkat H50
 • 1999 Pronssia sm-normaalimatkat H50
 • 2000 MM-kultaa H55
 • 2000 Hopeaa sm-normaalimatkat H55
 • 2001 Pronssia sm-pitkät matkat H55
 • 2002 Pronssia sm-keskimatka H55
 • 2006 Pronssia sm-yö H60
 • 2009 MM-pronssi H65 (Sydney, Australia)
 • 2010 Pronssia sm-pitkämatka H65
 • 2012 MM-kultaa H65 (Saksa)