Judotoiminta Kaustisella

Judotoiminta Kaustisella alkoi virallisesti syksyllä 1993. Ali Khosroabadi, Kai Ruonala ja Pekka Kainu huomasivat työpaikalla keskustellessaan harrastavansa kaikki samaa lajia eli judoa. Pekka kävi aktiivisesti Kokkolassa judotreeneissä ja Ali ja Kai olivat lajia aiemmin harrastaneet, mutta eivät nyt olleet aktiiveja. Kai ja Pekka alkoivat treenaamaan yhdessä yläasteen salissa muutaman neliön tatamilla ja Alin kanssa Pekka kävi Kokkolassa.

Kuten aina tälläisissa tapauksissa käy, alkoi nälkä kasvaa syödessä ja halu oman salin perustamiseen lisääntyi. Oman seuran perustaminen pienellä paikkakunnalla ei ole yksinkertaista, joten vanhana KP-V:läisenä Pekka ehdotti jaoston perustamista paikkakunnan urheiluseuran alaisuuteen. Näillä eväillä kolme ”rohkeaa” miestä marssivat KP-V:n hallituksen kokoukseen ehdotuksineen, tarkoituksenaan perustaa budojaosto kamppailulajien harrastajille. Koko hallitus, edesmennyt toiminnanjohtaja Lauri Kivelä etunenässä ottivat ehdotuksen ennakkoluulottomasti vastaan.

Näin perustettiin seuralle budojaosto. Jaoston puheenjohtajana aloitti Pekka Kainu. Muut jäsenet olivat Ali Khosroabadi ja Kai Ruonala judokoista, sekä Harri Hietala ja Lahti-Luopan veljekset Ari ja Tero karatekoista. Sovimme, että seura ottaa lainaa tatamin ostoa varten ja jaosto maksaa seuralle tatamista koituneet kustannukset peruskursseilta saamillaan rahoilla. Kustannukset tatamin osalta olivat 36 000 markkaa. Seuraavaksi käännyttiin kunnan puoleen tilojen saamiseksi. Silloinen tekninen johtaja Keijo Kentala oli varsin myötämielinen ja näin ollen saimme kunnalta tyhjilleen jääneen teollisuushallin käyttöömme. Sinne rakennettiin talkoilla ja lahjoituksina saaduilla rakennustarvikkeilla jaoston ensimmäinen oma dojo.

Ensimmäinen judon peruskurssi alkoi 5.4.1994 klo 17.30. Kurssin vetäjänä toimi Pekka Kainu. Jännitys oli suuri, koska emme tienneet tuleeko salille ketään. Yllätykseksi kaikkiaan 56 henkeä ilmoittautui ja se aiheutti kurssin jakamisen kahteen ryhmään. Tilausta lajille selvästi oli ja huokaisimme helpotuksesta, koska velka tatamista muistutti toki olemassa olostaan.
Seuraavana vuonna jouduimme siirtymään teollisuushallilta koulun voimistelusaliin ja tatamin kasaaminen ja purkaminen joka harjoituksissa alkoi. Tätä vaihetta kesti onneksi vain vuoden päivät.

Toiminnanjohtaja Kivelän ja teknisen johtajan Kentalan avustuksella saimme lopulta vastustuksesta huolimatta tatamille paikan urheilutalon kahviosta. Tämä siivitti toimintaa jälleen uusille urille. Perustimme kilparyhmän, joka alkoi harjoitella judoa säännöllisesti harjoitusohjelmaa noudattaen. Ryhmää alkoi valmentamaan Pekka Kainu. Aluemestaruuksia tuli jo ensimmäisenä vuonna ja 1997 saimme seuraamme ensimmäiset SM-mitalistit, kun Pahkakankaan sisarukset Sanna ja Miia toivat yllätysmitalit. Miia SM-kultaa A-tytöissä ja Sanna SM-hopeaa B-tytöissä. Tytöt valittin myös judoliiton maajoukkuevalmennettavien ryhmään. Seuraavana vuonna SM-kisat olivat seurallemme vieläkin antoisammat. Sanna voitti kultaa sekä A-, että B-tytöissä. Miia taisteli itsellensä hopeisen mitalin A-tytöissä. Suurimman yllätyksen teki kuitenkin B-pojissa Juha-Matti Virkkala voitettuaan SM-hopeaa. Tällä hetkellä seurassamme on monta lupaavaa juniorijudokaa, jotka voivat menestyä myös kansainvälisesti. Nykyiset vetäjät ja valmentajat tekevät hyvää työtä ja toivon kaikille menestystä…

Nyt tätä kirjoitellessa dojo on jälleen evakossa urheilutalon peruskorjauksen takia. Uusiin tiloihin pääsemme nähtävästi toukokuun alusta. Silloin saamme käyttöömme aivan oman dojon, johon tulee kiinteä 144 m2 joustotatami. Toivottavasti judokat ottavat uudet tilat innolla vastaan ja saapuvat sankoin joukoin harjoituksiin.

Palatkaamme lopuksi vielä siihen ensimmäiseen peruskurssin. Kurssilta on jatkanut judoharjoittelua useat judokat näihin päiviin saakka ja ensimmäinen mustanvyön judoka graduoitiin vuonna 2006. Hän on Antti Kola, joka jatkaa vetäjänä seurassa toivottavasti vielä monta vuotta. 

Pekka Kainu 1dan