Kuukauden nettivieras: Ilkka Kivelä

Seuran nettisivut jo 10v iässä

Kaustisen Pohjan-Veikkojen ensimmäiset nettisivut ilmestyivät 10 sitten. Vuonna 1999 sain ilkka_kivelaidean laittaa K-P maakuntaviestin tulokset nettiin kokeilumielessä. Myöhemmin keväällä Kivelän Matti rakensi varsinaiset sivut eri jaoksille sekä tulosarkiston alkua. Vuosituhannen vaihteessa moni muukin seura kyhäsi sivuja pystyyn, mutta aika monella päivittäminen unohtui. Nyt asiat ovat jo paremmin. Sivujen ajantasaisuus on luonnollisesti ollut tärkeää seuralle heti alusta alkaen.

Tämän jälkeen sivuja on pyritty kehittämään jatkuvasti erilaisia toimintoja lisäten (tilastot, vieraskirja, kalenteri, keskustelualueet, uutiset, gallupit yms). Vuonna 2002 sivut siirrettiin osoitteeseen veikot.kaustinen.fi (vanha oli www.kase.fi/~veikot). 2005 syksyllä sivujen ulkoasu muuttui Nikulan Villen suunnittelemaan muotoon.

Sivujen ylläpito on ollut viime vuosina allekirjoittaneen ja Nikulan Villen kontolla. Sivustoa ei ole tällä hetkellä rakennettu sisällönhallintajärjestelmän varaan, jonka takia sivujen päivittäminen on harvojen käsissä ja ehkä hieman hankalaakin. Tähän ollaankin suunniteltu päivitystä, jossa siirryttäisiin uuteen systeemiin. Sivuston nykyisen toiminnallisuuden siirtäminen uuteen järjestelmään on kuitenkin aikaa vievä prosessi. Uudessa järjestelmässä olisi kuitenkin huomattavia etuja. Sisältöä pystyy päivittämään usea henkilö, eikä siihen tarvita erityisiä taitoja. Sivuston päivitykseen ja sisältöön liittyviä oikeuksia voi hallita kätevästi suojatun web-sivun takaa, jonka kautta myös itse uutisten ja tietojen päivitys tapahtuu. Järjestelmä helpottaisi myös uusien toimintojen rakentamista sivustoon. Esimerkiksi seuran jäsenillä voisi olla henkilökohtainen käyttäjätunnus, jonka avulla voisi helposti ilmoittautua erilaisiin tapahtumiin. Tämän uudistuksen aikataulusta ei uskalla luvata mitään.

Sivuston kehitystä vuosien aikana voi jotenkuten seurata Archive.orgin kautta:
» www.kase.fi/~veikot
» veikot.kaustinen.fi

Seuran nettisivujen lisäksi olen vastannut seuran järjestämissä kisoissa tulospalvelusta. Ensimmäiset kokemukset tulospalvelusta sain kun lähdin isän apuriksi kisoihin mukaan, aluksi sain kuskata tulosteita tulostaululle. Sittemmin kun omat atk-taidot karttui, alkoi homma kiinnostaa enemmän. Setäni Markku oli tehnyt ohjelman ajanottoon, joka toimi hyvin ja pitkään. Tällä ohjelmalla otettiin ajat sadoissa henk. kisoissa ja viesteissäkin(hiihto, suunnistus, maantiejuoksut). Vuosituhannen vaihteessa suunnistuksen uutta elektronista leimausjärjestelmää varten piti opetella dos-pohjainen ohjelma, jonka on tehnyt Pekka Pirilä. Ohjelman opetteluun meni monta iltaa, mutta se on varsin monipuolinen. Ehkä tästä syystä hieman monimutkainenkin. Käyttöliittymä on tekstipohjainen, jota jotkut tähän hommaan lähteneet hieman vieroksuvat. Viime vuoden aikana on tullut pari uutta ohjelmaa, jotka toimivat graafisena Windows-ympäristössä. Näiden käytöllä voisi hieman laskea kynnystä uusien kasvojen tulla mukaan tulospalveluun? Homma vaatii kuitenkin sen verran innostuneisuutta, että jaksaa opetella ohjelman käytön.

Taisi tulla tarinasta aika tekninen, mutta sitäpä tässä on tullut tehtyä. Omasta urheilusta voin sanoa sen verran, että se on tällä hetkellä satunnaista. Pyrin kuitenkin käymään lenkillä, hiihtämässä tai suunnistamassa silloin kun on aikaa.

Nauttikaa hiihtokeleistä!

Ilkka Kivelä