Vakkilan vierailun satoa

Jukka Vakkila vieraili Kaustisella 28.11.2006. Vakkilan kokemusta pursuava karisma täytti nopeasti Kansanlääkintäkeskuksen auditorion. Paikalle oli saapunut runsas kymmenpäinen joukko valmennuksesta kiinnostuneita kuulijoita.

Vakkila aloitti tilaisuuden kertomalla Suomen jalkapallon A-maajoukkueen kuulumisia ja uuden päävalmentajan Roy Hodgsonin tuomista uusista ajatuksista. Monethan ovat varmasti huomanneet että maajoukkueen riveissä pelaa lähes samat miehet kuin aikaisempien päävalmentajien aikana, mutta tulosta on silti tullut. Johtaahan Suomi omaa EM-karsintalohkoaan.

Suomen maajoukkueen ex-päävalmentaja Vakkila antoi oivia vinkkejä valmennustyöhän ja seuratoimintaan. Yksi ajatus oli että valmentajan tehtävänä on synnyttää halua urheilijassa, antaa se motivaatiopotku joka laittaa urheilijan harjoittelemaan 100 prosenttisesti.
Joukkuetreeneihin ja peleihin pitäisi iän myötä saada selvä roolitus sekä tehtäväjako. Jokaisen pelaajan pitäisi tietää tarkkaan mitä kentällä tekee eri tilanteissa. Lisäksi valmentajia kehotetaan vaatimaan pelaajaltaan/urheilijalta, mutta oikeudenmukaisesti.

Jalkapalloharjoituksia suunniteltaessa tulisi valmentajien muistaa että junioreilla pitäisi olla 80% ajasta pallo mukana, niin että jokainen napero saa tärkeää tuntumaa pelivälineeseen. Alle 11-vuotiaiden täytyisi olla pallon kanssa mahdollisimman paljon. Myöhemmässä iässä mukaan tulisi enemmän pelipaikkojen opettelua.

Valmentajiahan on monenlaisia, jokaiseen joukkueeseen ei löydy uutta Antti Muurista tai Marcello Lippiä. Lajituntemus antaa kumminkin pohjaa valmennustyöhön. Valmentajankin täytyy pitää itsensä valmiina haasteisiin ja kohtamaan vaikeitakin tilanteita. Laadukkaan valmennuksen kautta saavutetaan laadukasta tulos. Tulos ei ole vain voitto, se on paljon muutakin.

Urheilijan pitäisi saavuttaa tekemässään asiassa automaatio, eli esim.sisäsyrjäsyöttö tulisi aina automaattisesti kun sitä tarvitaan. Tämä saavutetaan tekemällä treeneissä toistoja, toistoja, toistoja ja edelleen toistoja. Harjoitusten suunnittelussa kannattaa myös muistaa rasituksen sekä levon oikea suhde.

Tässä muutamia ajatuksia mitä tilaisuus antoi tekstin kirjoittajalle:)

Yksi vastaus artikkeliin ”Vakkilan vierailun satoa

  1. Ilkka

    Kiitokset Marko jutusta.

    Jos jollakulla on ongelmia kommenttien lisäämisessä, niin lisäsin nuo esimerkkikuvat tuohon alapuolelle. Niistä pitäisi nähdä erot nollan ja O-kirjaimen välillä, kun niitä välillä esiintyy koodissa.

Kommentointi on suljettu.