Kaustinen nousi A-sarjaan

Kaustinen nousi jännittävien vaiheiden jälkeen B-sarjan kolmannelle tilalle, ja saman tien ykkösjoukkueiden kakkoseksi, kun vielä A-sarjassa kilpailleet Himanka ja Alavieska jäivät taakse, tiesi se Kaustisen nousua ensi vuonna A-sarjaan.
A-sarjan ylivoiman ykkönen oli jo kymmenennen peräkkäisen voiton ottanut Uusikaarlepyy, kaupungin huikeaa panosta kuvaa se, että B-sarjan voittanut seuran kakkosjoukkue oli kokonaiskisan kakkonen.
A-sarjassa kilpaili 15 ja B-sarjassa 35 joukkuetta.

1. osuus
Ykkösosuuden vauhdin pidosta huolehti olympiakisoihin lähtevä Vetelin Kalle Lassila, Kaustisen Simo-Viljami Ojanen oli vielä ensimmäisen kierroksen jälkeen aivan kärkiletkan tuntumassa. Toisella kierroksella. Kolmen miehen kärkiletka teki pientä eroa. Simo-Viljami Ojanen tuli vaihtoon kuudentena, ja samalla B-sarjan kakkosena edellään vain runsaat puoliminuuttia nopeammin hiihtänyt Halsuan Jari Kalliokoski.
Historiallista 50:ttä viestiään hiihtänyt Markku Sillanpää sai kuulutuksen taholta ansaittua huomiota, ja toi Kaustinen kakkosen hienosti B-sarjan sijalle 26.

IMG_0645
Simo-Viljami Ojanen saapumassa maalialueelle

IMG_0646
Markku Sillanpään huikea 50:s viesti on täyttymässä

2. osuus
Naisten viiden kilometrin osuudella kärkeen nousi hieman yllättäen osuuden kovinta vauhtia pitänyt Larsmon Josefin Sandvik. Nuori Saana Peltola sai peräänsä kovia hiihtäjiä, ja joutui hieman antamaan periksi, B-sarjalaisista ohi ajoivat Uusikaarlepyy ja Pietarsaari, Saana vaihdossa silti mukavasti sarjan kolmantena. Kaustisen kakkosen Leena Hietalahti piti asemansa vaihtaen edelleen sijalla 26.

IMG_0647
Saana Peltola tulossa kakkososuudelta

3.osuus
Larsmo jatkoi edelleen kärjessä runsaan minuutin edellä Uusikaarlepyytä. 18-vuotisten 5 km:n osuutta vienyt Aleksi Huntus joutui päästämään Toholammin ja Kruunupyy kakkosen ohitseen, mutta Pietarsaari oli jäänyt taakse ja näin vaihtoi vielä 15-sarjalainen kaustislaisen B-sarjan neljäntenä. Kakkosjoukkueen Henri Lerssi menetti pari sijaa vaihtaen 28:ntena

4. osuus
Miesten 10 km oli viimeinen osuus perinteisellä. Uusikaarlepyy nousi johtoon, eikä enää paikastaan luopunut. Kaustinen ykkösen Manu Huntus suoriutuu osuudestaan hienosti, nousten B-sarjan kolmanneksi aivan Toholammin kantapäille. B-sarjan kärkijokkue Uusikaarlepyy kakkonen oli karannut jo kauas tavoittamattomiin. Hiihdon pariin palannut Lasse Paavola hiihti pirteästi ja nosti kakkosjoukkueen sijalle 23.

IMG_0650
Manu Huntus vauhdissa

5.osuus
16-vuotisten tyttöjen vapaan kolmen kilometrin osuudella vielä kolme seuraavaa vuotta sarjaan pääsevä Kaustisen Elina Rauma sai päästää Sievin ja Kruunupyy kakkosen ohitseen, saapuen näin vaihtoon sarjansa viidentenä. Ero tärkeimpään kilpakumppaniin Toholampiin oli kuitenkin vain vajaa minuutti. Nuppu Peltoniemi nosti kakkosjoukkueen yhdellä pykälällä sijalle 22.

6. osuus
Miesten 10 km:n vapaalla Vesa Peltoniemi ei B-sarjan kärkivauhdissa pysynyt. Takaa tulivat ohi Uusikaarlepyy III, Kruunupyy II ja Pietarsaari ja vaihtosija näin seitsemän. Kovimpiin kilpakumppaneihin Toholampiin ja Pietarsaareen ero oli silti edelleen vain runsaan minuutin luokkaa. Kisan jälkeen Vesa palkittiin kymmenennestä viestistään lautasella. Jussi Huhtakankaan vapaa sujui hienosti, Kaustinen II nousi jälleen pykälän ja oli 21.

7. osuus
Onni-Vilhelm Ojanen suoritti 16-vuotisten 5 km:llä loistohiihdon. Vaikka sijoitus ei noussut, nousi hän osuuden päätteeksi aivan Pietarsaaren ja Toholammin kantaan. Toki edellä oli vielä Sievinkin ykkösjoukkue. Kaustinen kakkosen kiri jatkui, Antti Rauma vaihtoi sijalla 20.

IMG_0656
Hienosti hiihtänyt Onni-Vilhelm Ojanen

8. osuus
Sen jälkeen kun Sievi oli jo ensimmäisellä kierroksella ohitettu, taistelu A-sarjaan noususta kulminoitui Kaustisen, Pietarsasaren ja Toholammin välien selvittelyksi,
Vetomiehenä töitä teki Kaustisen Janne Huhtakangas, jota Toholammin Keijo Etelämäki ja Pietarsaaren Mikkel Knif peesasivat kevyen näköisesti. Maalialueelle kolmikko saapui peräkanaa Kaustinen ykkösenä, sitten Pietarsaari ja Toholampi. Loppusuoralla Mikkel Knif nousi kuin nousikin Janne Huhtakankaan ohi, mutta Toholampi sentään jäi metrin marginaalilla Kaustisen taakse. Kun A-sarjalaiset Himanka ja Alavieska olivat jääneet taakse tiesi se sitä, että sekä Pietarsaari että Kaustinen kisaavat ensi talvena A-sarjassa. Janne sai komean hiihtonsa päätteeksi myös B-sarjan voittajalle kuuluvan palkinnon.
Juha Lerssi piti asemansa ja toi Kaustisen kakkosjoukkueen sijalle 20.

IMG_0659
Janne Huhtakangas saapuu ensimmäiseltä kierrokselta peräsään Toholampi ja Pietarsaari