Kuukauden nettivieras: Timo Huttunen

Sata vuotta suomalaista jalkapalloa – kentällä ja hyvässä seurassa!

Suomen Palloliitto perustettiin 19.5.1907. Sadassa vuodessa jalkapallo on kehittynyt Suomen timo_huttunensuurimmaksi ja suosituimmaksi urheilumuodoksi. Jalkapallolla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli lasten ja nuorten kasvattajana, mutta myös suomalaisille rakkaana huippu-urheiluna.

Tänä päivänä futis liikuttaa viikoittain noin 500 000 harrastajaa eli joka kymmenettä suomalaista. 1000 jalkapalloseurassamme tehdään korvaamattoman arvokasta työtä lasten ja nuorten sekä enenevissä määrin myös aikuisten liikuttamiseksi, mistä meidän on suomalaisessa jalkapalloperheessä täysi syy olla aidosti ylpeitä.

Nollatoleranssilla hyvät tavat kunniaan

Kaudella 2007 junnufutiksessa teemana on siisti kielenkäyttö. Tavoitteenamme on kiinnittää huomiota lajin parissa toimivien lasten, nuorten ja aikuisten rooliin hyvän ja lajillemme sopivan ilmapiirin luomisessa, joka on kaikkien lajin parissa toimivien vastuulla. On hienoa huomata, kuinka hyvin koko futisperhe on ottanut teeman huomioon toiminnassaan-Vihreä kortti meille jokaiselle!

Arvogallupeista vauhtia futiksen strategiatyöhön

Kesän turnauksissa Nuorten Foorumilaiset eri puolilta maata olevista seuroista kiertävät 12 junnuturnauksessa haastattelemassa lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan. Tavoitteena on kerätä lajin parissa toimivien ajatuksia futiksen arvoista ja toimijoiden omista arvostuksista. Syksyllä saadut noin 1200 vastausta kootaan yhteen ja hyödynnetään osana Palloliiton strategiatyötä loppuvuoden 2007 aikana.

Ohjaaja- ja valmentajakoulutuksesta osaamista junnuvalmennukseen

Palloliiton ohjaaja- ja valmentajakoulutusta ollaan kehittämässä. Sinänsä hyvin toimivaa ja UEFAn hyväksymää koulutusjärjestelmää kehitetään jatkuvan prosessin suuntaan, mikä näkyy jatkossa eri osioiden ja tasojen entistäkin parempana yhteen nivoutumisena-tavoitteena on aikaansaada jatkuva prosessi, jossa ohjaajat ja valmentajat saavat tukea työlleen myös koulutusten välisinä aikoina. Mitä parempia ohjaajia ja valmentajia meillä-sitä paremmin lapset ja nuoret viihtyvät hienon lajimme parissa.

Päätoimisuuden vahvistaminen tärkeä osa jalkapalloseurojen kehitystä

Palloliiton tavoitteista seuratoiminnan osalta ehkäpä merkittävimpänä nähdään seurojen päätoimisuuden vahvistaminen. Keväällä 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan jalkapalloseuroissa työskentelee noin 200 päätoimista. Samassa tutkimuksessa seuroissamme työskentelevät vastasivat työssä jaksamiseen ja seuratoiminnan haasteisiin liittyviin kysymyksiin. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään toiminnassamme jo syksystä 2007 alkaen. Tavoitteemme on lisätä seurojen päätoimisten määrää 50%:lla vuoteen 2010 mennessä.

Keväällä 2007 toteutetut Isännän Ääni -seuraseminaarit tavoittivat 130 seuraa ja noin 300 seuraihmistä. Elokuun 22. päivänä jalkapalloseurojen päätoimiset kootaan Tampereelle historian ensimmäisille omille neuvottelupäiville. Päivien teemoina ovat seurojen päätoimisuus, seurojen talous sekä yhteiset arvot. Päätoimisuuteen panostaminen on erittäin tärkeätä myös seurojen vapaaehtoistyön tekijöiden jaksamisen turvaamiseksi.

Timo Huttunen
Kenttäpäällikkö, Suomen Palloliitto