Kainuun Rastiviikko

Kaustislaiset olivat tänäkin vuonna runsain joukoin Kainuun Rastiviikolla. Eri sarjoissa kilpaili kaikkiaan 16 suunnistajaa. Eliittisarjoissa oli kaksi, ikäluokkiensa A-sarjoissa yhdeksän kilpailijaa sekä B-sarjoissa viisi.
Eliitissä jäätiin täpärästi kymmenen parhaan joukosta. A-sarjoissa menestyttiin hyvin, kaikkiaan kolme sijoitusta top-10:een. B-sarjoissa top-10 sijoja neljä kappaletta.

Useana vuonna eliitissä kilpaillut Anni Mattila teki tasaista työtä. Parissa eka kisassa tuli muutama pummi, loppua kohden virheet vähenivät. Paras osakisasijoitus yhdeksäs tuli tänään, lopputuloksissa D20E:ssä kilpaillut kaustislainen oli kahdestoista. Sarjan paras keskipohjalainen oli RasTiimin Reetta Lassila kokonaiskisan kahdeksantena ja finaalipäivänä hienosti kolmantena.
Ensimmäistä kertaa eliitissä kilpaillut Henri Lerssi sai kokea kärjen kovan vauhdin ja tarkan suunnistuksen. Vaativissa maastoissa tuli isoja virheitä. Paras kilometrivauhti oli eilen perjantaina ja siihenkin mahtui yksi varttitunnin virhe. Henkan kokonaissijoitus tällä kertaa 38. Ensi kesänä samassa sarjassa on sitten hyvä parantaa. KoS:n Paavo Rantala oli sarjan paras keskipohjainen ollen yhteiskisan seitsemäs ja Halsuan nouseva kyky Tomi Karhukorpi 21.
Parhaasta kaustislaissuorituksesta vastasi tuttuun tapaan H45A:ssa suunnistanut Juha Lerssi. Vain ensimmäisenä päivänä tuli yksi viiden minuutin pummi, muuten virheet jäivät vähiin. Päätöspäivän neljäs sija takasi saman sijan myös yhteiskisassa.
Tasaista työtä teki myös H40AL:ssä kilpaillut Vesa Peltoniemi. Viikon paras suoritus oli finaalipäivän kolmas tila, yhteistuloksissa tullut neljäs sija sivuaa kolme vuotta siiten Sotkamossa tullutta parasta kokonaissuoritusta. Tutut kilpakumppanit Ylivieskan Risto Oja ja Jarmo Nivala olivat lopputuloksissa myös mukavasti sijoilla seitsemän ja yksitoista. Risto Oja oli lisäksi ”epävirallisen tarkkuussuunnistuksen” yksiselitteinen voittaja sijoittuen jokaisessa osakisassa sijalle yhdeksän.
Tauno Pajukankaan eilinen toinen sija oli paras A-sarjoissa saavutettu osakisasijoitus. Yhteistuloksissa tuli H50A:ssa mukava sija yhdeksän. Uuteen sarjaan noussut Timo Rantala oli yhteiskisan 17, paras osakisa oli keskiviikon 18. tila. Sarjan kolmas keskipohjalainen Esa Saarela oli lopputuloksissa 20.
Airi Mattila oli selvästi paras B-sarjoissa kilpailleista. Joka osakisassa sijoitus oli kolmen parhaan joukossa. Virheitä kokenut suunnistaja ei juurikaan tehnyt, poikkeuksena eilispäivän ykkösrastille tullut kahdeksan minuutin haku. Siitä huolimatta tulosluettelossa kakkosena, kakkostila tuli myös yhteiskisassa.
D13-14B kisannut Vilja Peltoniemi yllätti yhteiskisan viidennellä sijallaan. Viides sija tuli myös tänään sen lisäksi viisi rastivälivoittoa. Sarjan paras keskipohjalainen oli yhteistulokseksi toiseksi tullut RasTiimin Terhi Teeriaho. Himangan Erika Kaustinen oli kuudes ja Kokkolan Venla Saarela yhdestoista.
D45B:ssä kokeneen Maj-Lis Rantalan eilispäivän kolmas tila oli viikon paras, yhteiskisassa tuli kuudes sija. Outi Teirikangas-Lerssi oli kokonaistuloksissa 28.
Timo Mattilan rutiini riitti H50B:n yhteiskisan yhdeksänteen sijaan. Ensimmäisenä päivänä tuli yksi iso pummi, muuten tasaisen varmaa työtä. Paras vauhti oli eilen, jolloin tuli yhdeksäs sija.
H65:ssa suunnistanut Juha Viitasalo oli tänään yhdeksäs ja kokonaiskisan yhdestoista.
Viikon mittaan vauhtiaan parantanut Mikko Pajukangas oli H12 sarjassa 14. Markus Mattilan kokonaissijaksi H13A:ssa tuli 15. Mitri Lerssin vauhtijuoksu osui keskiviikoksi, jolloin hieno neljäs sija, kokonaistuloksissa tuli 17.sija
Eka osakisasta poissa ollut Nuppu Peltoniemi osallistui ensimmäistä kertaa A-sarjaan. Vaikeat radat tuottivat keskiviikkona ja vielä eilen isoja virheitä, mutta myös rastivälivoittoja muualtakin kuin loppuviivoitukselta. Tänään suunnistus alkoi vihdoin sujua. Yksi rastivälivoitto ja verrattain pienet virheet tuottivat mukavan seitsemännen sijan.
Perhonjokilaakson ainut mestaruus tuli sarjassa H75. Kaksi osakisavoittoa takasi Vetelin Tapio Patanalle ykköstilan myös kokonaiskisassa.