Kirjoittajan arkistot: manu.purola

Pistesija SM-moniotteluista

SM-tason kisoihin lähtemisen tavoite toteutui. Purolan veljekset kartuttivat toistamiseen KP-V:n seuraluokittelupisteitä urakoimalla tämän kesän toisen kuudennen sijan joukkuekilpailuissa ? nyt SM-moniotteluissa Iissä. P15 sarjaan oli ilmoittautunut 9 joukkuetta ja 27 ottelijaa, mutta varmistuksen kisa-aamuna ja 100 aitajuoksuun lähti vain 20 kisailijaa.

Eemeli oli kisan 16. tehden omat ennätykset 100 m aj:ssa, pituudessa ja tonnilla sekä 5-ottelun kokonaispisteissä. Elias oli 17. ja paransi tonnin ennätystään reilut 2,5 sekunttia ja sivusi seipään ennätystään ja myös otteluennätys parani.

Kenttälajien vain kolme suorituskertaa toi moniotteluun uuden vaikeusmomentin normaalin kuuden suorituskerran kilpailuun nähden. Sitä korosti myös se, että huoltajat ja valmentajat eivät saaneet tulla kentälle ollenkaan! Kisailijoiden piti SM-tason sääntöjen mukaan hoitaa itsenäisesti niin pituuden, keihään kuin seipäänkin askelmerkit ja etäisyydet. Veljeksille tuotti erityisesti vähän hypätyn pituuden askelmerkin löytäminen vaikeuksia ja ponnistus lähtikin kengänmitan päästä lankulta.

Seuraluokittelupisteissä SM-kisoilla on oma perinteinen kisapistejärjestelmänsä niin yksilö kuin joukkuekisoissakin seuraavasti:
15-vuotiaat 6 parhaalle 7-5-4-3-2-1
14-vuotiaat 6 parhaalle 7-5-4-3-2-1
Seuraluokitteluun huomioitava pistemäärä on näin seuran keräämien kisapisteiden summa jaettuna kahdella. Joukkuekilpailuissa SM-tasolla tulosrajana on 2*B-luokan tulos, paitsi moniotteluissa, jonne seura voi lähettää joukkueen ilman tulosrajaa.

Seuraluokitteluun pisteitä kertyy myös yleisurheilulisenssien määrästä (määrä jaettuna neljällä), yli 15-vuotiaiden osallistumisesta PM-kisoihin (lajiosanottojen summa jaettuna kahdella), yli 15 v luokkaurheilijoiden määrästä ja tasosta (A 3 p, B 2 p, C 1, SM 6, M 5) sekä arvokisamenestyksen ja osallistumisen, maaotteluedustuksen ja SM pisteiden mukaan.

Pistesija SM-viikonlopusta

Joukkuekilpailun 6. eli pistesija, SM-kisojen kokemus ja elämys sekä henk.koht ennätys oli KP-V:n nuorilla tuomisina viikonlopun SM-kisoista Varkaudesta (14-15v) ja Jyväskylästä (16-17 v).

Varkaudessa T14 sarjassa Jenna Kankkonen heitti moukaria (lähes 4 metriä yli A-rajan tuloksen) 30,81 ollen sijalla 23. kolmenkymmenen kahden ilmoittautuneen tytön joukossa. Vuotta vanhemmissa Nuppu Peltoniemi jäi 2000 metrillä lähes puoli minuuttia kesän parhaastaan ollen 16. ajalla 7.46,70.

P15 sarjassa Purolan veljekset kartuttivat KP-V:n seuraluokittelupisteitä sijoittumalla kuulan joukkuekisassa kuudenneksi. Elias työnsi 11,34 jääden vain 4 cm ennätyksestään ollen sijalla 16. Eemelin tulos oli 10.46 ja sijoitus 21.

Jyväskylässä N16 moukarissa Riia Paavola oli 10. ennätystuloksellaan 39.31 ja vuotta vanhemmissa Kaisa-Leena Paavola 12. tuloksellaan 42.30. Molempien tulos on selvästi yli 34 metrin A-rajan.

Karnevaalimitalisteja lisää

Karnevaaliviikonlopulta tuli useita mitaleja Perhonjokilaaksoon.

Kaustisen moukarikarnevaalien ja KP-V:n hyvän menestyksen lisäksi lähialueen seurojen nuoret liikkuivat myös muissa karnevaaleissa. Perhon Kirin Hannu Tiaskorpi voitti P13 sarjan korkeuskarnevaaleilla Nastolassa ja hätyytteli 165 cm:n piirinennätystä jääden siitä vain sentin. Sunnuntain 2. kisassa VetU:n Hannes Torppa voitti M 17 sarjan hyvällä ennätystuloksellaan 184 cm.

P12 sarjassa Halsuan toivon Janne Suominen voitti Kokemäen kiekkokarnevaaleilla kiekon tuloksella 33,42 ja Minna Suominen (N19) oli Kyröskosken kuulakarnevaaleilla toinen 13,21 ennätyksellään.

Keihäskarnevaalit on perinteisesti kerännyt eniten osallistujia nuorten sarjoihin – niin tänäkin vuonna. Kovatasoisen ja jopa ulkomaalaisia kärjessä pitäneen N17 sarjan kuudes oli Halsuan Heli Jokela hyvällä tuloksella 39.86. 40 metriä on mennyt tänä vuonna jo rikki keväällä Kuortaneella.

Kauhavan moniottelukarnevaaleilta KP-V nappasi kaksoisvoiton P14 sarjan kolmiottelussa (aidat, kuula, korkeus) Elias Purolan voittaessa pistein 956 ja Eemeli Purola ollessa toinen 918. P11 sarjassa Eemil Ali-Haapala oli 60m, kuula, pituus kolmiottelun neljäs pistein 816 p.

Piirileiri päättyi Kuortaneella

Keski- ja Etelä-Pohjanmaan (EPU ja KEPY) yhteinen 3 * 2 pv kestänyt piirileiri päättyi sunnuntaina 2.5.2010. Piirileiritys on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille yleisurheilua harrastaville. Jonkin verran muutoksia luvattiin jo seuraavalle kaudelle ja tuleville leireille. Ja vuodesta 2013 alkaen on tulossa iso muutos koko kilpailujärjestelmään. Se tulisi osata ottaa huomioon jo tästä kesästä alkaen, jotta 2013 14-15 vuotiaiden SM-kisoissa olisi nuoria, jotka ovat tienneet harjoitella moniottelua pelkän yhden lajin harjoittelun sijaan, sillä SM-mitalit aiotaan jakaa tällöin 14-15 vuotiaille vain moniottelusta.

Liian aikainen erikoistuminen omaan lajiharjoitteluun on SUL:ssa nähty rasitteeksi ja monipuolinen harjoittelu mahdollisuudeksi. Piirihuipentumiin esitetäänkin 10-11 vuotiaille palkintolajiksi vain juoksuista, hypyistä ja heitoista koostuvaa moniottelua. Aluehuipentumiin 12-13 vuotiailla vastaavasti moniottelua. SM-tasolla 14-15 vuotiaiden lajikohtaiset SM-kisat aiotaan korvata myös moniottelulla. Muutos koetaan isona. Toisaalta kun tiedetään, että monipuolinen harjoittelu ja yli 20 viikkotunnin liikkuminen tekee mestareita, niin nuorten leiritys- ja kilpailujärjestelmä aiotaan muuttaa rohkeasti sitä tukevaksi.

Piirileirin tavoitteena on opettaa laji- ja harjoitetaitoja sekä harjoittelun yleisperiaatteita, innostaa ja motivoida nuoria sekä jakaa urheilijoille ja valmentajille tietoa harjoitteluun liittyvistä asioista. Nyt päättyneeseen leiritykseen haettiin hakulomakkeella elo-syyskuun 2009 aikana. Kuortaneen urheiluopistolla pidetyt leiriajankohdat olivat 14 – 15.11. 2009, 13 – 14.02. 2010 ja 01 – 02.05. 2010. Piirileiritykseen 2009-2010 valitut nuoret yleisurheilun harrastajat olivat:
http://www.epury.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1282&Itemid=2

KEPY:n seuroista Kalajoki oli 15 nuoren voimalla isoimpana. Viidellä olivat mukana Kälviä, Kokkola ja Ylivieska. Vetelillä ja Kaustisella oli molemmilla neljä nimeä. KP-V:n nimet olivat pika-aidoissa Samuli-Petteri Kivinen, moukarissa Emmi-Emilia Luoma, seiväshypyssä Eemeli Purola ja moniottelussa Elias Purola.

Uutta aiempiin oli selkeämmin roolitettu vanhempien ja valmentajien ns aikuisryhmä, jolle oli oma ohjelma luento- ja keskustelutilaisuuksineen ja yhteisine liikuntoineen nuorten harjoitteiden seuraamisen lomassa. Jatkossa alueleiritykseen rajana on pääsääntöisesti A-luokan tulos jostakin yu-lajista ja piirileiritykseen B-luokan tulos ja hakemiseen vaaditaan oma-aloitteisuutta.

Kesän yleisurheilun lajikarnevaalit KP-V:n moukarikarnevaalien tapaan pidetään to-su 1.-4.7.2010. Kaikkien karnevaalien pitäminen samaan aikaa ei ainakaan vielä tue uutta monipuolisuuteen tähtäävää ELMOn filosofiaa enemmästä liikkumisesta ja monipuolisesta osaamisesta – ellei sitten lähde Kauhavan moniottelukarnevaaleille.

Nelli KePY:n juoksucupin voittoon

KePY:n juoksucupin kuukausittain juostu viides ja päättävä maastokilpailu saatiin nauttia aurinkoisessa syyssäässä Kaustisella urheilukentän maastossa. Kaikissa 9-15 ikävuosien sarjoissa cupin kokonaiskisassa huomioitiin neljä parasta kilpailutulosta. Voittaja sai 20, toinen 18, kolmas 16, neljäs 14, viides 12 ja muut osallistujat kukin 10 pistettä. KP-V sai cupista hyvin mitalisijoja, yhden kullan, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Naapurista VetU:lta lainatun kuuluttajan kera järjestelyt sujuivat loistavasti ja kisakoneisto olisi kyennyt läpäisemään huomattavasti lukuisemman osallistujajoukon.


Nelli voittajakorokkeella, Sara Pudas 2. ja Viola Jämsä 3.

Nelli Pekkarinen oli T11 sarjan ylivoimainen voittamalla kaikki 5 osakilpailua ja maksimipistein 80 koko cupin. Toukokuussa tuli voitto Ullavan maastojuoksusta, kesäkuussa Vetelin lyhyet ratamatkat, heinäkuussa Kalajoen pitkät ratamatkat, elokuussa Nivalan keskimatkat ja nyt syyskuussa Kaustisen 1 km maastojuoksu hyvällä ajalla 3,34. Nelli johti tänään kilpailua miten tahtoi heti lähtömetreiltä alkaen. Toinen yhtä vakuuttava ja kaikki viisi osakilpailua voittanut oli P12 sarjassa Perhon Hannu Tiaskorpi.

P13 sarjassa KP-V:n Antti Rauma oli jo varmistanut 60 pisteellä edelliskisassa hopean tänään selvästi ajalla 3,19 voittaneen Sievin Patrik Rajalan 78 pisteen jälkeen. Cupin pronssille pistein 52 nousi tänään toiseksi juossut Eemeli Purola ajalla 3.40 ja cupin neljänneksi pistein 50 Elias Purola, tänään kolmantena ajalla 3,45.


Eemeli ja Elias tänään korokkeella voittajan molemmin puolin

T13 sarjassa Nuppu Peltoniemi voitti ajalla 3,30 ja sijoittuen koko cupissa Kaustisen ja Nivalan voitoilla hopealle pistein 40. Cupin voiton vei kuitenkin kolmessa kisassa hyvin pärjännyt Kalajoen Ilona Haasiomäki (56), jonka aika tänään maastossa oli 3,48. Nuppu tuli maaliin samalla ajalla T12 sarjan maastojuoksun voittaneen Toholammin Inka Remesahon kanssa. T12 cupin voitto meni tänään toiseksi tulleelle Kälviän Jenna Vähähyypälle pistein 76. Vilja Peltoniemi on tänään kolmas ajalla 3,51 ja kokonaiskisassa neljäs 58 pisteellä. T12 cupin pronssin otti aiemmissa juoksuissa hyvin pisteitä kerännyt Johanna Uusitalo pistein 64. Elina Rauma otti pistesijan pistein 40.

T9 sarjassa Julia Kivinen juoksi tonnin hyvin kolmanneksi aikaan 4,13 ja kokonaiscupissa neljänneksi pistein 58. Eveliina Rauma toi pistesijan 40 pisteellä. Nuorimmissa sarjoissa osallistujia oli kauden aikana yli 20, mutta 15 -vuotiaissa enää tyttöjä 4 ja poikia 3.


Julia tänään pronssilla, Enni Katajalaakso voitti ja Susanna Juhola oli 2.

Tulokset KP-V:n ja KePY:n sivuilta

12-13 v aluehuipentumasta pronssi

EP:n, KP:n ja ÖID:n 12-13 -vuotiaiden aluehuipentuma kisailtiin lauantaina Uusikaarlepyyssä. Keskipohjalaiset piirinmestarit saivat nyt kolme hyvätuloksista aluemestaruusvoittoa kovin tuulisella kentällä. Viljami Parpala Vetelistä voitti P13 pituuden ennätyksellään 4,96 (tuuli +3,0) ja 60 metriltä pronssia ennätysajalla 8,24. Ville Roimela Kalajoelta otti voitot sekä 60 m aitajuoksusta (10,04) että kiekosta (43,80). Kiekossa tuli myös ainut KP:n kolmoisvoitto Ylivieskan Matias Mäkelän ottaessa hopeaa (35,24). KP-V:n riveistä Elias Purola heitti viimeisellään 30,29 ja sillä irtosi kiekon pronssia. Matias otti myös keihään pronssin hyvällä tuloksella 40,64.

KP-V:n Antti Rauma ja Elias Purola pinkoivat 60 metrin sileää samassa erässä lukemin Elias 8,90 ja Antti 8.97 tuulimittarin näyttäessä +3,4. Tonnilla Antin aika oli tänään 3.29,27 ja sillä 7. sija.


P13 pojat lähtötelineissä

Tyttöjen puolelta keskipohjalaisvoittoja ei tänään saatu. T12 moukarissa Fanni Niemelä heitti hopeaa (31,71). 60 metrin aidoissa Noora Lapinoja juoksi T12 pronssin. T13 sarjassa Roosa Niemelä sai 60 metrin pronssin ajalla 8,49 ja pituudessa samoin pronssia 4,82.
KP-V:n riveistä T12 sarjassa 200 m:n KP:n piirinmestari Vilja Peltoniemi oli nyt kuudes ajalla 31,22 ja Elina Rauma viides tonnilla (4.14,76).

Tulokset aluehuipentumasta http://loke.novia.fi/~jalle/sport/menu.htm

9-13 v otteluissa mitalit tiukassa

Nivalan moniotteluihin KP-V lähti huomattavan hyvällä 16 ilmoitetun kilpailijan osallistujamäärällä. Ainoastaan Kalajoki pääsi kolmella paremmaksi. Useita henkilökohtaisia laji- ja otteluennätyksiä tehtailtiin, mutta mitalit ja pistesijat olivat kuitenkin lauantain kisassa tiukalla – KP-V:lle 2 pronssia, 2 nelossijaa ja 2 vitossijaa. Kalajoki vei 6 mitalia ja Ylivieska 5. Vattenfall seuracupin kilo-sarjan johdossa oleva Veteli otteli yhden pronssin ja Kälviä hopean.

P9 kolmiottelussa Felix Paavola hoiti tasaisen varmasti ja hienosti pronssin kotiin siten, että 40 metriltä toinen sija (7,15), pituudessa 7. (3.20) ja kuulassa 4. (6.13). Kisaan oli ilmoittautunut peräti 18 osallistujaa.

P13 sarjassa toisen KP-V:n mitalin otti neliottelussa (60 aj, korkeus, kuula, 800 m) Eemeli Purola. Edellisvuonna -96 syntyneiden pronssin vei Elias, joten veljesten välillä osat taas vaihtuivat, vaikka ennakolta saman viikon Eliaksen tulokset Ylivieskasta ja Kalajoen juoksucup enteili tilannetta toisinpäin.

T9 sarjassa Julia Kivinen otteli mitalin tuntumassa neljänneksi ottaen 3. sijan 40 metrillä (7,24), pituudessa 5. (3,09 ja kuulassa 7. (4,14). Elli Myllymäki oli saman sarjan 5. vain 5 pistettä Juliasta. Ensi vuonna molemmat saavat 2001 syntyneinä osallistua vielä T9 sarjaan.

P11 sarjassa Akseli Myllymäki paransi edellisvuoden kolmiottelun sijoitustaan neljällä sijalla tullen nyt neljänneksi ja vain parikymmentä pistettä pronssista.

Ottelutulokset http://www.kpnet.com/kepy/index.php

Pronssia otteluhuipentumasta

Pronssia otteluhuipentumasta

9-15 vuotiaiden ottelut aloittivat 5.7 Ylivieskassa huipentumakesän 12 asteisessa syksyisessä pohjoistuulessa. Lämpötilamuutos edellispäivien liki hellelukemista vei viisituntiseksi venyneen kisan parhaat mehut kaikilta. Silti omia ennätyksiä kertyi mukavasti KP-V:n riveissä kisanneille.

P12 4-ottelussa Elias Purola onnistui parantamaan korkeuden ennätykseensä 130 cm:iin ja sillä 2. sija korkeudesta. Oman tason mukaiset tulokset kuulassa ja 60 m:n aitajuoksussa ja ennätys päätöslajissa 800 metrillä 3,00.10 ajalla toi kokonaisottelun pronssia pistemäärällä 1077. Kisan voitti korkeusennätyksensä huipputuloksella 146 cm tehnyt ja 800 metriä ajalla 2.53,99 voittanut Toholammin Akseli Klemola. Kuulan voittanut Kalajoen Ville Roimela oli kokonaiskisan toinen. Eemeli oli sekä kuulassa (7.93) että 800 metrillä (2.55,90) toinen. Kompastuminen aidoissa (14.12) ja kankeus korkeudessa (105) toi kokonaisottelun 4. sijan.

T10 3-ottelussa Nelli Pekkarinen juoksi tilastoennätyksensä 9.59 ja sillä erävoitto ja 60 metrin 2. sija. Kuulastakin tuli oma ennätys 4.72 ja samoin pituudessa 3,48. Loppusaldona oli kokonaisottelun 5. sija. Ottelun voitti Kokkolan Henriikka Parpala ollen myös 60 m:n ja pituuden ykkönen. KP-V:n Hanna Pulkkinen oli kokonaiskisan 11 tehden myös omat ennätyksensä.

P10 3-ottelussa Akseli Myllymäki työnsi kuulan kolmanneksi ennätyksellään 7.28. Ennätykset 60 metrillä (9.86) ja pituudessa 3.62 riittivät kokonaiskisan 8. sijaan. Samaan ylsi P9 3-ottelussa Emil Ali-Haapala juosten 60 metrin ennätykseksi 7.27, hypäten 3.23 ja kuulaa 5.69.

Päivän ainut Perhonjokilaaksolainen otteluvoittaja ja päivän yllättäjä oli P11 sarjassa jo Vetelissä Vattenfall-kisan 1000 m hyvällä ajalla voittanut Hannu Tiaskorpi Perhosta. Huikeat A-luokan tulokset pituudesta (445 cm), 60 metriltä (9.06) ja ottelusta (1029 p) olivat päivän parasta tulosantia.

Karnevaalimitalistien sarja jatkui

Moniottelijanuoret kokoontuivat Kauhavalle 3.7 torstai-illan aloituskisaan ja sen jälkeisiin lajikarnevaaleihin, mutta keskipohjalaisia ei nimilistoilta löydä etsimälläkään. Kaksi hullunrohkeaa punapäätä kuitenkin lähti puolustamaan KP-V:n moukarimörssärien hankkimaa karvenvaalikisojen menestyssarjaa. Ja kuinka ollakaan, P12 sarjan 3-ottelusta oli tuomisina tähänastisen tenavaurheilun komeimmat pystit – Eliakselle hopea ja Eemelille pronssia.

Purolat_moniottelukarnevaaleissa2008

Moniottelukarvevaalit on vielä melko tuntematon tapahtuma. Kisat vetivät eri sarjoihin noin 70 osallistujaa. Avauksessaan moniotteluiden lajikapteeni Jarkko Finni osuvasti totesikin, että positiivisia hulluja nuo moniottelijat. Moniottelu on ennen kaikkea taistelua itseään vastaan, taistelua omien ennätystensä parantamiseksi. Elias tekikin ennätyksensä jokaisessa lajissaan, 60 metrin aitajuoksussa, korkeudessa ja keihäässä.