Kirjoittajan arkistot: Pekka Kivelä

Eero Yli-Soini on poissa

Lauantai-iltana 20. helmikuuta saivat kaustislaiset kuulla suru-uutisen. Pitkäaikainen Kaustisen Pohjan-Veikkojen tukipylväs, valmentaja Eero Yli-Soini oli menehtynyt Vetelissä vaikeaan sairauteen. Eero oli syntynyt 12. heinäkuuta 1945.

1-Eero Y_s
Suru-uutinen saapui pian sen jälkeen kun hänen tyttärenpoikansa ja valmennettavansa Jesse Lehto oli juuri saavuttanut moukarinheiton Suomen mestaruuden talvikisoissa Nikulassa. Eero Yli-Soinille urheilu oli lapsesta saakka päivien ilo ja harrastus, joka jatkui viime päiviin saakka. Omalla aktiiviurallaan Eero harrasti painia, painonnostoa, jalkapalloa ja yleisurheilua ja menestyi niissä kaikissa. Pysyvin muisto lienee Eeron seiväshypyn tulos 381 terässeiväsaikakaudelta. Tämä tulos on yhä Pohjan-Veikkojen seuraennätys.

Eero paneutui valmentamiseen 1980-luvulla. Aluksi hän keskittyi tyttärensä Katjan valmentamiseen kuulantyönnössä. Palkkioksi tytär otti SM-kultaa 16-vuotisten sarjassa 1984.

Kun Katjan lapset innostuivat moukarinheitosta, Eero oli mukana alusta saakka. Jessen kehitykseen ja valmentamiseen Eero paneutui täysipainoisesti, samoin hän valmensi Jenni Penttilää viime kesään saakka. Molemmat valmennettavat saavuttivat SM-mitaleita ja maaottelu- sekä arvokisaedustuksia, eikä heidän uransa päättyminen ole näköpiirissä. Päinvastoin, Eero Yli-Soinin työ näkyy tänään ja pitkälle tulevaisuuteen.

Eero Yli-Soinin ahkera työ, jota sävytti pyyteetön ja kannustava suhtautuminen valmennettaviin, palkittiin mm. viime vuonna SUL:n Keski-Pohjanmaan piirin Vuoden valmentaja  –tittelillä. Eero oli utelias ja opinhaluinen valmentaja, joka poimi jatkuvasti kokeneilta kollegoilta ja urheilijoilta uusia niksejä. Hän ei laatinut pitkän tähtäyksen suunnitelmia, vaan eli päivittäin urheilijan arjessa ja pysyi näin tilanteen tasalla.

Kaustisen Pohjan-Veikot kunnioittaa Eero Yli-Soinin muistoa ja ottaa osaa omaisten suuren suruun.

Pohjan-Veikoille kaksi moukarin talvimestaruutta

Jesse Lehto ja Jenni Penttilä ottivat kumpikin lauantaina 20.2. moukarin Suomen mestaruuden, kun kisat käytiin 18 kerran Kaustisen Nikulassa. Jennille voitto oli sikäli helpompi, että hän oli ainoa osallistuja. Jesse puolestaan sai useampia vastustajia, mutta hänen voittonsa irtosi hyvällä tuloksella 71.89, joka syntyi kolmannella kierroksella. Tämä on Jessen toiseksi paras tulos kautta aikojen, joten kunto on kehittynyt jälleen lupaavasti.

3-TalviSM2016_Jesse palkitaan

Jesse Lehto pokkaa kultaa

2-TalviSM2016_Jesse heittää

Jesse Lehto

Jesse Lehto arveli, että toisella yrityksellä oli aineksia parempaakin. Hän oli odottanut tämäntasoista suoritusta etukäteen, sitä lupasivat harjoitusheitotkin viime aikoina. Kesäksi hän odottaa vähintään kahden metrin parannusta ennätykseensä, ja arvokisaedustukset EM-Amsterdamiin tai jopa Rion olympialaisiin olisivat bonuksena.

 

1-TalviSM2016_Jenni Penttilä

Jenni Penttilä

Jenni Penttilä on viime aikoina saanut apua valmennukseen Markus Granöltä. Tämä havaitsi kovan voimaharjoittelun vieneen Jennin lihaksistoa jumiin ja muistutti hieronnan tärkeydestä. Jenni heitti tasaisen sarjan, jonka kolme viimeistä heittoa iskeytyivät neljän sentin sisään. Paras kantoi 62.12.

2-TalviSM2016_Julia Kivinen

Julia Kivinen

Nuorten sarjoissa nähtiin upeita kaaria ja myös kaustislaismenestystä. Elisa Heikkala voitti T14-sarjan tuloksella 45.65. Julia Kivinen mitteli itseään vanhempia vastaan ja otti silti neljännen sijan N17-sarjassa parantaen samalla N15-sarjan piirin ennätystä lukemiin 54.79. Julia heitti jo viime vuonna 55.83, joten T14-sarjan ennätys on metrin pidempi!

1-TalviSM2016_Elisa heikkala

Elisa Heikkala voitti T14-sarjan

Alisa Syväkoski oli toinen T13-sarjassa tuloksella 33.65 ja hänen veljensä Atte kolmas P15-sarjassa tuloksella 39.77. Myös Veera Koskinen, Salla Koskimäki ja Vilma ja Viljami Paavola edustivat isäntäseuraa kunniakkaasti.

Remes ja Jaakkola sykähdyttivät

Viime kesänä ensi kertaa 70 metriä ylittänyt Kiuruveden Tommi Remes nakkasi ennätyksensä 71.76 ja kohahdutti katsomoa Nikulassa. Hän voitti M22-sarjan ennen hyvän vastuksen antanutta Pyhäselän Markus Kokkosta.

Vakuuttava oli myös M19-sarjan Aleksi Jaakkola. Nokialainen tarvitsi pari yritystä ylittääkseen MM-kisarajan. Tulos 76.38 sai miehen helpottuneeksi, ja hän jätti loput yritykset käyttämättä säästääkseen kipeytynyttä takareittään.

N22-sarjassa odotettiin Riihimäen Inga Linnalta kovia kaaria. Linna oli hieman pettynyt tulokseensa 62.67. Hän sanoi päässeensä hyvin vähän heittämään ulkona, joten tekniikka oli hieman haussa vielä. Linnakin oli luottavainen. Kesällä tulokset varmasti paranevat.

Kovaa jälkeä teki Varpaisjärven Kiira Väänänen. Hän on moninkertainen Kaustisen kävijä. Nyt leka lensi lukemiin 66.98 N17-sarjassa. Kiira tähyää nuorten EM-kisoihin, jotka pidetään Georgiassa.

KP-V:n toimitsijat suoriutuivat kisoista jälleen kerran hyvin. Sää oli niin sopiva kuin se vain voi talvikisoissa olla, niukasti miinuksella ja aurinkokin hieman ehti pilkistellä.

Tulokset

Moukarimenestystä viikonvaihteessa Julia Kiviselle SM-kultaa

Pohjan-Veikkojen nuoret urheilijat esiintyivät viikonvaihteessa edukseen SM-kisoissa ja hiukan
muuallakin. Kirsikkana kakussa oli ehdottomasti Julia Kivisen moukarinheiton Suomen mestaruus Oulussa T14-sarjassa ennätystuloksella 55,83. Vilma Paavolan kanssa tytöt saivat myös joukkuekultaa!

Julia Kivinen ja Vilma Paavola SM-kultamitalit kaulassaan.

Julia Kivinen ja Vilma Paavola SM-kultamitalit kaulassaan.

Julia tulee hienosti Jenni Penttilän vanavedessä, ja vielä nuoremmassa sarjassa (T12) Aliisa Syväkoski heitti Vaasassa aluemestaruuden tuloksella 34,14. Atte Syväkoski oli Oulussa P14-sarjan moukarissa kahdeksas tuloksella 38,21.

Jenni Penttilä muuten voitti myös viikonvaihteessa Kauhajoella maaottelukatsastuksen tuloksella 63,75 ennen Johannaa Salmelaa.

Moukarimenestyksen lisäksi pitää ehdottomasti noteerata Eemil Ali-Haapalan seivästulos Kalajoen SM-kisoista. Hän ylitti ennätyksensä 375 sarjassa P15 ja sijoittui kuudenneksi.

Eemil Ali-Haapala

Eemil Ali-Haapalan tyylinäyte SM-kisoista.

Kenttälajien lisäksi Pohjan-Veikkoen edustajia oli myös radalla. Minna Läspä juoksi Kalajoella kaksi upeaa ennätystään. 1500 metrin esteissä T15-sarjassa Minna oli kymmenes tuloksella 5.44,73 ja 800 metrillä sijalla 22. myös ennätyksellään 2.31,72.

 

Jesse Lehdolle SM-kultaa

Jesse Lehto (oik.) otti SM-kultaa lauantaina Lahdessa M22-sarjassa

Jesse Lehto (oik.) otti SM-kultaa lauantaina Lahdessa M22-sarjassa, Valmentaja Eero Yli-Soini tuulettaa suojattinsa menestystä.

KP-V:n 22-vuotias Jesse Lehto päätti uransa nuorten sarjoissa jälleen vakuuttavasti SM-kultamitaliin lauantaina 15.8. Lahdessa pidetyissä kisoissa. Eero Yli-Soinin valmennettava heitti viidennellä ainoana kilpailijana yli 70 metrin lukemiin 70,18.

Kisa ei lähtenyt mitenkään kovin sutjakkaasti liikkeelle, sillä rinki vaikutti hieman tahmealta, ja niinpä kolmen kierroksen jälkeen johdossa oli Kiuruveden Urheilijoiden Tommi Remes, 68,50. Jesse sai tuntuman heittopaikkaan kohdalleen neljännellä ja meni Remeksen ohi. Sinetiksi voitolle viidennellä kierroksella syntyi sitten yli 70-metrinen ja niin voitiin kultamitali ripustaa kaustislaisen kaulaan.

Remes ei enää pystynyt vastaamaan. Kilpailun kolmanneksi ylsi 67,51 heittänyt Pyhäselän Urheilijoiden Markus Kokkonen, joka pudotti Noormarkun Ilmari Laitisen neljänneksi (66,92).

Kilpailukausi on ollut suhteellisen rankka jo tähän mennessä, ja niinpä Jesse Lehto vielä pohtii, osallistuuko hän maaottelukarsintaan, jonka on määrä tapahtua vielä Kotkassa. Hän on toisaalta jo hyvät näytöt esittänyt aikuisten SM-pronssillaan ja on myös Suomen tilastoissa kolmas. Jesse Lehdon kausi on ollut tasaisen hyvä huippuna toistaiseksi tehty ennätystulos 71,89. Oikeastaan ainoa notkahdus tapahtui Kaustisen omilla moukarikarnevaaleilla kesäkuun lopulla, kun hän jäi miesten pääkilpailuissa ilman tulosta.

Nikulassa heitetään talvimestaruuksista

Moukarinheiton talvimestaruuskilpailuilla käynnistyy yleisurheilun ulkoratakausi Keski-Pohjanmaalla ensi lauantaina Kaustisen Nikulassa. Kyseessä on 17 kerta, kun Nikulassa ratkotaan tässä lajissa Suomen mestaruuksista talvella ulkona.

Mukaan on ilmoittautunut lähes 70 heittäjää. Heistä ennakkosuosikkeja sarjoissaan ovat KP-V:n omat urheilijat, Jenni Penttilä naisten sarjassa ja Jesse  Lehto 22-vuotiaiden miesten sarjassa. Molempien harjoituskaudesta on kantautunut lupaavia tietoja, ja he ovat terveinä testaamassa kuntoaan.

Miesten sarjan suosikkina voidaan pitää Alavieskan Petri Rautioita. Naisissa Jenni Penttilä saa vastaansa ainoastaan Maaningan Jonna Miettisen, jonka ennätys on kesältä nelisen metriä heikompi kuin Jennin. Merja Korpela ei valitettavasti pääse mukaan.

Jesse Lehto on sarjassaan ylivoimainen suosikki pitäen viime kesältä tilastokärkeä 71,81 hallussaan.

Nuorten sarjoissa heittäjiä on runsaasti. Kaustisen moukarikarnevaalien rehtori Lassi Korhonen kertoo, että useat nuoret ovat harjoitelleet hyvin ja tasaisia kamppailuja on luvassa ainakin N22- ja N19-sarjoissa.

Kilpailut avaa miesten moukarinheiton legenda ja Euroopan mestari Olli-Pekka Karjalainen. Hänellä on Nikulassa muitakin velvollisuuksia, sillä Olli-Pekka on Kaustisen Raviliigan tuoreen hankinnan ruuna Wallesmannin kummi ja tapaa hevosen nyt ensi kertaa.

 

Juhlavuosi huipentuu

Hanna-Maari Latvala on yksi ensi lauantaina tähtivieraista, kun Kaustisen Pohjan-Veikot järjestää Urheilutalolla kaiken kansan liikuntapäivän. Hanna-Maari on kokkolalaislähtöinen ja on kilpaillut nuorena myös Kaustisella. Nyt hän tapaa lapsia ja on haastateltavana heti tilaisuuden alussa.

Viime kesä oli Hanna-Maari Latvalalle erinomainen. Hän juoksi ennätyksensä 100 metrillä 11,30 ja sijoittui EM-kisojen 200 metrin finaalissa seitsemänneksi. Petteri Jousteen valmennuksessa JKU:ta edustava Hanna-Maari on kehittynyt jatkuvasti ja tähtää ensi kesän Pekingin MM-kisoihin.

Myös kilpauransa jo jättänyt Olli-Pekka Karjalainen tulee Kaustiselle. Hän sai kokea viime syyskuun Ruotsi-ottelun aikana hienon hetken, kun hänelle ojennettiin EM-kultamitali vuoden 2006 kisoista, koska epäreilun menetelmin voittanut valkovenäläiskilpailija kärähti myöhemmin. Olli-Pekka on moninkertainen Kaustisen kävijä ja heitti muutaman kerran Nikulassa järjestetyissä moukarikarnevaaleissa. Hän on myös Olympiakomitean hallituksen jäsen ja tähtää ensi keväänä eduskuntaan.

KP-V:n omat huiput Jenni Penttilä ja Jesse Lehto ovat myös paikalla lauantaina haastateltavina. Molemmat tekivät viime kaudella ennätyksiään ja nousivat kovimpaan kärkeen Suomessa.  Jenni on naisten tilaston kakkonen ja hopeamitalisti Kalevan kisoista. Jessekin ylitti jo 70 metrin rajan, mikä oikeutti äskettäin valintaan Suomen Urheiluliiton Team Finlandiin eli arvokisavalmennettaviin.

Sunnuntain 26.10. pääjuhla käynnistyy kakkukahveilla. Samalla voi ehtiä katsomaan vanhojen valokuvien näyttelyä sekä KP-V:läisten vanhoja palkintoja ja joitakin esineitä, kuten vaikka Armas Peltolan piikkarit 1930-luvulta. Kansantaiteenkeskuksen museosaliin on asetettu koko viikoksi avoinna oleva näyttely, missä voi ihailla palkintoja, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta ennen seuran perustamista.  Esillä on todellisia harvinaisuuksia, joiden hankkimiseksi kaustislaiset ovat vuodattaneet monia hikikarpaloita.

Pääjuhlan juhlapuheen pitää Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Risto Nieminen.

KP-V:n tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Kutsukirjeitä on lähetetty lähinnä kunnan ulkopuolella asuville sekä niille, jotka tulevat samaan huomionosoituksia. Kaustisen kunta kehottaa kuntalaisiaan liputtamaan KP-V:n juhlapäivänä ensi sunnuntaina.

Kunniakierroksella paljon osanottajia

Kaustisen Kunniakierros saatiin käydä tiistaina 20.5. loistavassa säässä. Osanottajamäärä oli ennätyksellinen, sillä peräti 80 juoksijaa ja kävelijää oli mukana hymyssä suin.
He olivat keränneet myös runsaasti tukijoita, joiden ansiosta keräyssumma kohosi jälleen hyvälle pohjan-veikkolaiselle tasolle eli liki 8000 euroon.

KP-V:n kunniakierokselle oli tyypillistä, että lähes kaikki jaostot olivat saaneet aktiivinsa ja kannattajansa hyvin liikkeelle. Ilahduttavaa oli havaita, että KP-V:n Kunniakierros oli saanut tukea runsaasti myös Vetelistä, Ullavalta ja Teerijärveltä, joilla paikkakunnilla asuvia nuoria urheilee KP-V:n piirissä.

Myös muutama koulujen vanhaimpainyhdistys sai samalla kerättyä euroja, jonka seura tilittää omasta osuudestaan.

Suurimman potin keräsi Ari Kankkonen, jonka tarmokasta kävelyä tukivat monet pienyritykset Kaustiselta. Kierroksia nielivät eniten Janne Huhtakangas ja Veera Huntus tuolla tunnin kestäneellä taipaleella.

1-IMG_1106 2-IMG_1109 3-IMG_1112